Nyheter og aktuelt

Siste nytt

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

  • Elevmedlem: Gi oss tilbakemelding og bli med i trekning av Apple AirPods Pro 2nd

    02.02.2024 Les mer

Flere nyheter
Johnny Hansen 071004
Nestleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund

Pressemelding: Teekay vil ha filippinske lønninger i Nordsjøen

Skipsfart

Det kanadiske rederiet Teekay Corporation kaster nordmenn ut av skipene sine i Nordsjøen, for å fylle opp med billigere filippinsk mannskap. Gjennom et smutthull i norsk lov, som tillater omgåelse av norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann, flagger Teekay ut, og setter om bord filippinsk mannskap. Filippinerne har gått på ventelønn i flere måneder i påvente av flaggskiftet.

– Teekay peker nese til den norske regjeringen og i særdeleshet til norsk fagbevegelse, sier en tydelig irritert nestleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund, og fortsetter: – De norske sjøfolkene har også blitt holdt for narr, siden Teekay alt i flere måneder har hatt filippinsk mannskap klart, uten å gi sine norske ansatte mulighet til å bruke tiden til å finne nytt arbeid. Norsk fagbevegelse kan ikke leve med sosial dumping i fjæresteinene, midt mellom en av våre best betalte yrkesgrupper, oljearbeiderne.

Teekay har gjennom de siste årene kjøpt opp blant andre de norske rederiene Bona Shipping, Ugland Nordic Shipping, Navion (tidl. del av Rasmussen Marine Services) og Petrojarl, og har blitt en stor aktør i norsk oljevirksomhet i Nordsjøen. Representanter for Teekay hevdet i møte med Norsk Sjømannsforbund at det er langsiktige kontrakter som er inngått med oljeselskapene som er årsaken til at de må skifte ut norske sjøfolk med billigere filippinske sjøfolk. Teekay sa også at dette er ledd i langsiktig strategisk posisjonering i forhold til å kunne legge inn anbud på fremtidige oppdrag på norsk sokkel.

– Vi aksepterer ikke argumentene fra rederiet. Dette er nøye planlagt sosial dumping, slår nestleder Johnny Hansen fast.

– Signaler vi får fra kontakter i den norske rederinæringen tyder på at det også er mange norske rederier som følger utflaggingen med argusøyne, sier områdeansvarlig for tariff Geir Hagerupsen i Nors k Sjømannsforbund, og legger til: – Dersom Teekay lykkes i sin strategi for sosial dumping vil andre rederier gjøre det samme. Vi kan også risikere at det blir brukt som argument for å åpne for skip i Norsk Int ernasjonalt Skipsregister (NIS) til oppdrag i oljevirksomheten i Nordsjøen, siden de ikke lenger vil true norske lønns- og arbeidsvilkår, når det nesten ikke blir igjen skip med norske lønns- og arbeidsvilkår der.

Norsk Sjømannsforbund vil motarbeide Teekays sosiale dumping med ethvert tilgjengelig virkemiddel.

– Vi tar allerede i dag kontakt med LO for å diskutere strategi. På den ene siden vil vi be LO ta opp med regjeringen hva som kan gjøres for å tette det hullet i lovgivning mot sosial dumping som Teekay nå er i ferd med å benytte. På den andre siden vil vi sammen med LO og andre fagforbund vurdere alle mulige lovlige aksjoner, slik som streiker, boikott og blokkader, som kan hindre Teekay i å operere til og fra norske havner eller norske install asjoner i Nordsjøen, forteller nestleder Johnny Hansen om Norsk Sjømannsforbunds foreløpige tanker om mottrekk.

Kontaktpersoner:
Nestleder Johnny Hansen, 91 18 55 77
Områdeansvarlig tariff Geir Hagerupsen, 90 07 64 24
Informasjonsansvarlig Morten Øen, 92 40 75 91

Last ned pressemeldingen som pdf-fil.
Høyoppløste fotografier av både Johnny Hansen og Geir Hagerupsen og nedlastbare profilelementer til bruk i nyhetsformidling finnes under menyvalget «Om NSF» > «For pressen».

Siste nytt

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

  • Elevmedlem: Gi oss tilbakemelding og bli med i trekning av Apple AirPods Pro 2nd

    02.02.2024 Les mer

Flere nyheter
LO Favør HELP Maritim Logg Fiskernes egen portal AOF Web2Print ITF Seafarers