For bedre opplevelse av websiden vår, vennligst oppgrader din nettleser til nyere versjon enn Internet Explorer 8, eller bruk f.eks. Chrome.

Hjem > Aktuelt Aktuelle saker

Hurtigruten fortsetter med NIS på kysten

20.01.2020

Hurtigruten har varslet Nærings- og fiskeridepartementet at det ikke blir aktuelt å søke om fritak fra fartsområdebegrensningen for passasjerskip i NIS for 2020 sesongen, men forsetter med NIS på kysten for sine Explorer-skip.

Hurtigruten ble innklaget til Sjøfartsdirektoratet av LO og Sjømannsforbundet i forbindelse med deres praktisering av Forskrift om fartsområde for passasjerskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister (NIS).
 
Forskriften krever at man må ha 2 utenlandske havner før eller etter seilas på Norskekysten. LO / Sjømannsforbundet fikk medhold av Sjøfartsdirektoratet og Hurtigruten ble bedt om å legge opp sitt rutemønster om de ønsket å føre NIS flagg på kysten.
 
Hurtigruten etterkom dette, men ba om å få gjennomføre to cruise i 2019 og to cruise i 2020, da disse allerede var solgt.
Det ble gitt aksept for å gjennomføre to turer i 2019, men ikke for 2020 sesongen. Dette måtte behandlet på nytt i 2020. 10 oktober 2019 ble partene kalt inn til næringsdepartementet for å diskutere Hurtigrutens mulige avvik fra Forskriften for to seilaser i 2020.
 
Det ble fra LO Maritime lagt frem et forslag om å flagge om til NOR for de gjeldene seilaser i 2020 for å ikke komme i konflikt med Forskrift om fartsområde for passasjerskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister (NIS).
 
Vi er nå tilfreds med at Hurtigruten fulgte dette rådet for, de to seilaser det angikk, men de vil fremdeles bruke NIS på kysten.
 
Etter at LO / Sjømannsforbundet fikk medhold hos Sjøfartsdirektoratet har Hurtigruten lagt inn en ekstra utenlandsk havn før de anløper norske kysten i tråd med forskriftens krav.
 
Hurtigruten har til tider fem skip i sitt internasjonale Explorer-marked på NIS-flagg. Det er disse skipene som har Norskekysten som en del av deres Explorer-cruise.

[Tilbake]