For bedre opplevelse av websiden vår, vennligst oppgrader din nettleser til nyere versjon enn Internet Explorer 8, eller bruk f.eks. Chrome.

Hjem > Aktuelt Aktuelle saker

Sjømannsforbundets støtte til Folkehjelpa til nytte i «Viking Sky»-redning

04.04.2019

Norsk Folkehjelp forteller at deres mange frivillige redningsmannskaper, som blant annet støttes av Norsk Sjømannsforbund, rykket ut da alarmen gikk i forbindelse med evakueringen av cruiseskipet «Viking Sky».

Som de fleste av dere vet, fornyet Norsk Sjømannsforbunds landsmøte i 2018 landsmøtet i 2014s bevilgning til Norsk Folkehjelps frivillige redningskorps tilsvarende ca 250.000,- i året ut landsmøteperioden.

– Tusen takk for støtten fra Sjømannsforbundet, skrev Folkehjelpens rådgiver Heidi G. Smerud i en epost til forbundsstyret med nok en gang takk for støtten, som blant annet var med og istandgjorde Folkehjelpens frivillige redningsmannskaper til å delta.

Lokalt var det blant annet avdelingen fra Norsk Folkehjelp Nesset som deltok.

– Folk som tok ansvar og bidro der det trengtes, var en avgjørende suksessfaktor, sier Peter Harholt i Norsk Folkehjelp Nesset.

Det ble opprettet et mottak for de evakuerte i Brynshallen i Hustadvika og Harholt forteller videre at hovedoppgaven ble å ivareta de evakuerte som kom til hallen. Noe av vårt mannskap jobber til daglig i helsesektoren og disse jobbet nå side om side med ambulansepersonell for å ta seg av pasienter som skulle videre til sykehus. Vi hadde også en viktig oppgave i det å være tilstede for de som trengte å snakke, eller ei hånd å holde i.

Folk kom inn våte og kalde og med skuldrene høyt opp. Noen hadde vært sikre på at de skulle dø om bord i båten og våre frivillige melder om mange gode samtaler med mennesker som hadde behov for å prate når de hadde fått mat, drikke og et pledd rundt seg. Prat om familie og hjemsted fikk folk til å slappe enda mere av.

I ettertid viser det seg at det arbeidet Norsk Folkehjelp gjorde var viktig. De som kom inn fikk hver sin kontaktperson og disse hadde mulighet til å gi dem den tiden de trengte.

Mange av de frivillige sov lite eller ingenting den påfølgende natta. Inn og ut av hallen gikk mannskaper, helsepersonell og frivillige som hadde kommet på eget initiativ.

– Det var et fantastisk samarbeid som var over all forventning. Det skyldes nok en flat struktur der alle kunne ta ordre fra alle, og ikke minst at folk på eget initiativ tok tak og bidro der det var behov, sier Harholt.

[Tilbake]

Norsk Folkehjelp redningskorps. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset.
Norsk Folkehjelp redningskorps. Foto: Norsk Folkehjelp Nesset.