For bedre opplevelse av websiden vår, vennligst oppgrader din nettleser til nyere versjon enn Internet Explorer 8, eller bruk f.eks. Chrome.

Ungdomsleder til Hollywood

Ungdomsleder til Hollywood

13.11.2013

Harjo til Hollywood
Men ungdomslederen i Sjømannsforbundet, Ken-Atle Harjo satser heller på ITF-karriere enn filmkarriere.
 
Roy Ervin Solstad, tekst og foto
 
Det var heller ikke den legendariske filmmetropolen i California som var Harjos reisemål i sommer. I staten Maryland, to timer i buss fra Washington D.C. ligger det også et sted som heter Hollywood, og det var nettopp her Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen, ITF, hadde lagt årets sommerskole for ungdom.
 
Flest sjøfolk
– Allerede på flyplassen i Washington traff jeg et par stykker jeg hadde truffet på ITFs ungdomskonferanse i Montreal, forteller Harjo.
Totalt deltok 40 ungdommer fra hele verden på årets sommerskole.
– Sjøfarten hadde sendt flest med tolv personer, sier Harjo som i det daglige jobber som matros på Bastø-ferja mellom Horten og Moss.
 
Tryggere
Som vanlig startet sommerskolen med en presentasjonsrunde hvor deltagerne måtte fortelle hvem de var, hvor de kom fra og hvilken rolle de hadde i eget forbund.
– Gjennom samlingene med ITF, har jeg blitt tryggere i å prate for store samlinger på ett annet språk enn morsmålet mitt, så da var det bare å fortelle at «I’m Ken-Atle from the Norwegian Seafarers’ Union. I’m a shopsteward at my workplace and union youth leader at NSU», smiler han.
 
Klima og finanskrise
Med jetlag i kroppen fikk Harjo og de 39 andre deltagerne en innføring i finanskrisen, og en kort innføring om ITFs oppbygging. Dagen etter var det klima som stod på programmet.
– Vi ble satt i grupper som hver skulle lage eget klimaregnskap. Min gruppe bestod av en person fra Norge, Sverige, Egypt, India og Papua Ny Guinea. Konklusjonen var at vi fra nord hadde det altfor godt, og at klimaendringene ikke lar seg reversere, sier Harjo.
 
Sosiale medier
Den tredje dagen var det lagt opp til omvisning på The Mall i Washington DC. Der ligger blant annet Det Hvite Hus, Capitol Hill og mange monumenter. Dagen etter stod bruk av sosiale medier på agendaen.
– Denne delen var virkelig bra laget. Vi lærte at det var bedre å poste få men fengende saker på Facebook, enn å poste mye. Da er sjansen større for at folk ser alle innleggene dine. Foreleseren viste oss en valgkampanje der to ulike overskrifter med samme betydning ga 120 prosent flere stemmer ifølge en test som ble gjort, forklarer den norske ungdomslederen.
 
Oransje kampanje
Den siste dagen ble brukt til å informere hverandre om kampanjene de ulike forbundene holder på med, og Harjo rettet fokuset mot den oransje kampanjen foran Stortingsvalget.
– Jeg fortalte om vårt stunt der vi følger NRK Sommeråpent kysten rundt i sommer med stand som deler ut vafler og forteller om valget. Alle syntes det var et kjempeprosjekt, sier han.
 
Vil jobbe for ITF
Harjo håper definitivt ikke dette er siste gangen han får delta på ITF-arrangementer.
– Alt i alt så var dette en helt fantastisk opplevelse. Jeg har veldig lyst til å lære mer om ITF, og drar gjerne på flere ITF samlinger, hvis mulig også til ITFs hovedkvarter i London for å se i dybden hvordan de jobber. ITF har en ordning som kanskje gjør at jeg kan komme bort i noen måneder og jobbe for dem. Det hadde vært veldig interessant, påpeker han.
 
Vokst
Sommerskolen i USA var Harjos andre ITF-arrangement, og det er med forsterket glød han fortsetter arbeidet som tillitsvalgt i NSF.
– Jeg har fått mange nye venner gjennom ITF, og jeg føler at betydningen av både tillitsvervet og ungdomsvervet har vokst etter det jeg har lært på samlingene. Så får jeg bare håpe at forbundet sender meg på flere ITF samlinger, avslutter ungdomsleder Ken-Atle Harjo i Norsk Sjømannsforbund.

[Tilbake]