For bedre opplevelse av websiden vår, vennligst oppgrader din nettleser til nyere versjon enn Internet Explorer 8, eller bruk f.eks. Chrome.

Ungdomsleder til Montreal

Ungdomsleder til Montreal

13.11.2013

NSF deltok på historiens første globale ITF-ungdomskonferanse.
 
Roy Ervin Solstad, tekst
 
Tre lange dager i september møttes 120 ungdommer fra 54 ITF-organisasjoner i 28 land til konferanse i Montreal i Canada. Fra Norsk Sjømannsforbund stilte ungdomskontakt Mads Tjøtta og leder for forbundets ungdomsutvalg Ken-Atle Harjo.
 
Diskusjon med ITF-sjefen
For sistnevnte var det første gang på et slikt stort arrangement, men det som eventuelt måtte befinne seg av tilbakeholdenhet hos ham, ble tydeligvis lagt igjen hjemme.
– Allerede på mottagelsen kom jeg i kontakt med delegater fra Singapore, Etopia og våre venner fra 3F i Danmark som var på NSF sin ungdomskonferanse i vår. Jeg kom også opp i en diskusjon med en David Cockroft om bekvemmelighetsflagg, der jeg mente at skip med færøyske flagg burde fjernes fra norskekysten, mens han mente noe annet. Det var først dagen etterpå jeg oppdaget at jeg hadde diskutert med ITFs generalsekretær, ler Harjo.
 
Sosiale medier
Dagen etter ble konferansen åpnet av den samme Cockroft, mens Ingo Marowsky som er ungdomsansvarlig i ITF fungerte som konferansier.
– Det ble gitt støtte til flyarbeiderne i DHL i Tyrkia, og vi fikk tilbakemeldinger fra disse at det var helt fantastisk å følge med på hva som skjedde på konferansen. Twittermeldinger ble lagt ut på #itfyouth og facebooksidene ble løpende oppdatert. Det var helt nytt for ITF, men responsen var overveldende, sier Harjo.
 
Egen ungdomskontakt
Samme dag ble det arrangert en flaggseremoni der alle deltagerne på konferansen ble tatt bilde av sammen med alle forbundsflaggene.
– En rapport fra ITF Youth om hva som var blitt gjort siden 2010 ble gjennomgått. I tillegg fikk vi vite hvem som hadde blitt valgt til å være ITFs ungdomskontakt innen de ulike gruppene. For oss unge sjøfolk er det Blossom Bell fra Nautilus International UK, sier han.
 
Fikk ros
Dagen ble avsluttet med paneldebatt hvor det ble diskutert hva som ble gjort i de ulike landene og hva som kunne forandres.
– I begynnelsen var det veldig mye nytt, og vanskelig å huske hvem som kom fra hvor, så den første dagen var veldig tung, sukker Harjo.
Det forhindret derimot ikke at 120 ungdommer møtte til konferansen til oppsatt tid dagen etter.
– Det hadde konferansier Ingo Marowsy aldri opplevd i ITF-sammenheng før, og ga oss velfortjent ros, smiler han.
 
Gruppearbeid
Dag nummer to gikk med til gruppeoppgaver, men først ble det informert om farlige arbeidsplasser.
– Vår gruppe valgte fiskere som de med den mest usikre jobben, og Mads gikk på talerstolen og fortalte om dette, forteller Ken-Atle.
På ny ble delegatene delt inn i grupper, og Harjo havnet i «Nettverk»-gruppen.
– Jeg fortalte om hvordan vi inkluderte de unge i forbundet ved å sette dem i frivillig arbeid med nettsiden vår, lage invitasjoner, navnekort osv. Nautilus hadde samme opplegg for de unge. De hadde satt ut en «jobbannonse» i medlemsbladet og spurt om noen kunne lage en sang for dem unge som kunne få dem til å engasjere seg, sier han.
 
Vanskelig i vertslandet
Verre var det å organisere ungdomsarbeid i Canada hvor ungdomskonferansen ble avholdt.
– Der får ikke de unge lov til å holde møter eller lage Facebook-sider. Løsning vi kom fram til er at ITF skal lage en side for Canada uten å bruke forbundslogo, kun ITF-logoen. Da vil de unge slippe å gjøre noe ulovlig, sier Harjo.
 
Må velges av unge
Etter avslutningen av gruppearbeidet, var neste fokus på arbeidet videre med ITFs ungdommer.
– Mads lurte på hvorfor ikke ungdomskomiteen i ITF var valgt av de unge selv, men fikk til svar at tar tid å endre systemet i ITF. Man håpet at i 2014 hadde ITF kommet langt nok til å få fikset dette. Selv kommenterte jeg at det var litt rart at «lille» NSF hadde greit mer på to år enn ITF med sin størrelse og styrke hadde klart på fem år, sier han.
 
Knyttet kontakter
Harjo benyttet anledningen til å snakke en del med ungdomskontakt Blossom Bell i ITF, og på kveldene prøvde man å holde de unge fra sjøfartsseksjonen sammen.
– På kveldene prøvde vi å samles for å knytte bånd, og vi endte opp med jakker, pins og t-skjorter fra forskjellige forbund. Jeg har også bestilt 40 ITF-skjorter som jeg skal bruke til å informere om ITF til mine medlemmer i Bastø Fosen, og kommer også til å legge ut skjema på nettet slik at andre ungdommer kan gjøre det samme, sier Harjo.
 
Strålende fornøyd
Han skryter av forbundet sitt som prioriterte å sende ungdommer på den globale ungdomskonferansen.
– Det slo meg da jeg satt og spiste frokost med to russiske matroser og offisersforbundet i Singapore hvor stort dette var. Jeg er stolt av å ha deltatt på denne historiske hendelsen
Siste frokosten hadde slått meg hvor stort dette var, da jeg satt og spiste frokost med to russiske matroser og Singapore Maritime Officers’ Union. Dette var en helt fantastisk opplevelse. Jeg er stolt av å være med på denne historiske hendelsen, og takker både forbundslederen og forbundet som støttet forslaget om å dra på konferansen. Jeg drar gjerne på flere slike arrangementer, selv om læringskurven var bratt, avslutter Ken-Atle Harjo.  

[Tilbake]