Nyheter og aktuelt

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
Logo Norsk Sjømannsforbund

Høringssvar: Deltakelse i høsting av tang og tare

Fiskeri

Norsk Sjømannsforbund har sendt inn høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet om regjeringens forslag om deltakelse i høsting av tang og tare.

Høringssvaret i sin helhet:

Vår ref.: SAK/14/00125

Nærings- og Fiskeridepartementet
Postboks 8118 Dep
0032 Oslo

Deres dato:

Deres referanse:

Dato:

13.10.2015

15/3029-3

Oslo,  05.01.2016

Høring - deltakelse i høsting av tang og tare

Det vises til mottatte høringsnotat med forslag til endringer i reglene om deltakelse i høsting av tang og tare.

I høringsnotatet foreslår departementet å gjøre endringer i ervervstillatelsesforskriften, manntallsforskriften og omsetningsavgiftsforskriften.

I følge departementet har endringsforslagene til hensikt at deltakerloven skal kunne anvendes overfor alle høstere av viltlevende marine ressurser, i tråd med Stortingets forutsetninger ved lovendringene i 2008 og 2013.  

Det mest sentrale endringsforslaget i høringen er det som berører ervervstillatelsesforskriften, og en åpning for tildeling av ervervstillatelse til fartøy som bare høster tang og tare, uten hensyn til om de oppfyller kravene i deltakerlovens §5 og §6. Departementet begrunner forslaget til endringene i et ønske om å hensynta interessene til de utenlandske aktørene som etablerte seg i tang- og tarenæringen før utvidelsen av lovens virkeområde i 2008.

Norsk Sjømannsforbund vil innledningsvis gi uttrykk for at vi på generelt grunnlag er motstander av endringer som vi mener bidrar til å svekke viktige prinsipper i norsk fiskeriforvaltning. Vi gjentar derfor vår bekymring i forhold til de utilsiktede konsekvenser en ytterligere uthuling av deltakerlovens bestemmelser vil kunne ha i fremtiden.

Norsk Sjømannsforbund har forståelse for departementets behov for en avklaring av lovens anvendelse for høstere av tang- og tare, samt ønsket om at de aktørene som på lovlig vis har etablert seg i- og utviklet denne næringen må holdes skadesløs i forhold til de lovendringene som er kommet i etterkant av deres etablering.

Norsk Sjømannsforbund har derimot liten forståelse for at departementet foreslår å  forskriftsfeste en generell unntaksbestemmelse for høstere av tang- og tare. Vi legger til grunn at det må være et overordnet mål at høstingen og verdiskapningen av alle viltlevende marine ressurser skjer innenfor deltakerlovens formålsparagraf og at eierskap forbli på «norske hender» i tråd med nasjonalitetskravet.

At departementet begrunner sitt forslag til en generell unntaksbestemmelse for høstere av tang- og tare med hensynet til de 2 etablerte aktørene, er etter vårt syn ikke tilfredsstillende. Vi kan ikke være med på at et slikt hensyn skal bidra til å skape presedens for hvordan sentrale vilkår som nasjonalitetskravet og aktivitetskravet skal kunne fravikes i forskrift for fremtiden.

På side 10 i høringsnotatet skriver departementet bl.a. følgende: 

«Departementet mener at de beste grunner tilsier at det gis et generelt unntak fra nasjonalitetskravet for høstere av tang- og tare i Norge. Vi legger da vekt på at det dreier seg om næringer som tradisjonelt ikke har vært omfattet av fiskeriregelverket, og som derfor fullt lovlig har utviklet strukturer som ikke er forenelig med deltakerlovens prinsipper» 

Norsk Sjømannsforbund tør minne om at det er i de marine næringene verdiskapningen for fremtiden ligger. I norske farvann finnes en rekke ressurser som i liten grad utnyttes og som kan gi opphav til ny marin verdiskapning. Tang- og tarenæringen representerer en av disse ressursene, og det fremkommer bl.a. i høringsnotatet at det er en økende etterspørsel i verdensmarkedet etter alginat som produseres fra stortare i Norge.

Norsk Sjømannsforbund har imidlertid ingen problemer med å innrømme at aktivitetskravet isolert sett vil kunne være et vilkår som av næringsmessige hensyn må dispenseres fra for å etablere ny marin verdiskapning på områder som tradisjonelt ikke har vært regulert av fiskerilovgivningen tidligere. Men vi vil sterkt fraråde at det på noen måte åpnes for at det dispenseres fra nasjonalitetskravet i deltakerloven. 

Konklusjon:

Norsk Sjømannsforbund er positive til- og støtter departementets forslag til endingene som foreslås både i manntallsforskriften og omsetningsavgiftsforskriften.

Norsk Sjømannsforbund kan ikke støtte departementets forslag til endringer i ervervstillatelsesforskriften uten hensyn til nasjonalitetskravet slik forslaget er fremlagt i høringsnotatet.

Norsk Sjømannsforbund mener at hensynet til de etablerte aktørene kan løses ved en videreføring av en dispensasjonsordning. Alternativt tør vi foreslå at departementet vurderer å innføre en konsesjonsordning også innenfor denne høstingen.

Ordningen kan implementeres på en slik måte at de aktørene som er etablert innenfor denne gruppen tildeles konsesjon, og således holdes skadesløs for de lovendringene som har vært gjennomført. Aktører som senere måtte ønske å komme inn i næringen eller etablere seg vil måtte søke om ervervstillatelse og deltakeradgang etter gjeldende lovverk hvor nasjonaltetskravet ligger fast. 

Med vennlig hilsen
Norsk Sjømannsforbund

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
LO Favør HELP Maritim Logg Fiskernes egen portal AOF Web2Print ITF Seafarers