Da den siste sjømannsloven kom i 1975 var det en moderne lov som var forut for sin tid på mange felt. Spesielt var det arbeidsmiljøbestemmelser. Den var på mange måter et forvarsel til det som etterpå kom på land i form av arbeidslmiljøloven av 1977.
Selv om den var forut for sin tid gikk tiden ifra den. På land ble arbeidsmiljøloven revidert i 2006, og tok opp i seg nye bestemmelser og regler som tidligere bare var forskrifter.
Den nye skipsarbeidsloven har forbedringer på flere felt. Blant annet styrker den stillingsvernet til sjøs, permisjonsrettighetene til sjøfolk og den innfører blant annet også såkalt solidaransvar for arbeidstakere til sjøs. Solidaransvar betyr at øverste oppdragsgiver, det vil i praksis si reder, får et tydeligere ansvar for arbeidstakerne som er om bord i skipet, selv om det skulle være bemanninsselskaper eller andre måter å hyre inn mannskaper som gjør at reder ikke er formell arbeidsgiver.
Da så den nye ILO-konvensjonen for sjøfolk fikk klargjort sin ikrafttredelsesdato var det naturlig at også en ny norsk lovgivning samtidig trådde i kraft. Denne konvensjonen er no som i blant blir kalt en superkonvensjon. Det vil si at den har samlet opp og samkjørt en rekke gamle konvensjoner som hver for seg bare dekket en mindre del av ILOs regler for arbeidsforholdene til sjøfolk.
Konvensjonen samler dermed alle vesentlige sider ved arbeids- og levevilkår på skip i ett regelverk, og innebærer en rekke nye rettigheter for verdens ca. 1.500.000 sjøfolk. Norsk Sjømannsforbund er glad for den sterke pådriverrollen som Norge hadde i utformingen av konvensjonen, og mener det vil være et viktig virkemiddel for å motvirke sosial dumping i internasjonal skipsfart.
I Norge har dette nye regelverket fått et litt underlig fokus. Mange har hengt seg opp i at den nye loven ikke bruker ordet «sjømann» lengre. Noen påstår at ordet «sjømann» har blitt erstattet av ordet «skipsarbeider». Det er feil.
Dette ordet «skipsarbeider» står faktisk ingen steder i den nye loven. Loven har bevisst valgt å ikke bruke noen bestemt ord i det hele tatt, så vi står fritt til å bruke det ordet vi vil om oss selv. Norsk Sjømannsforbund har derfor heller ingen planer om å kalle oss noe annet, for vi er et forbund for sjømenn av begge kjønn, og vi ønsker den nye loven og den nye ILO-konvensjonen velkommen.