Nyheter og aktuelt

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
alle_tre_ny_nsof

Tillegg til høringssvar: Ny forskrift om refusjonsordning for sjøfolk og fartsområde for NIS

Sjømannsorganisasjonene har valgt å sende inn et tillegg sitt felles høringssvar på regjeringens forslag til forskrift om endringer i tilskudd til sysselsetting av sjøfolk (feilaktig ofte kalt nettolønnsordningen) og om endringer i forskrifter som regulerer fartsområde for blant annet skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS).

Høringssvaret i sin helhet:

 

Dato:

30.10.2015

Nærings- og Fiskeridepartementet
Postboks 8014 Dep.
0030OSLO

Vår ref.:

2015/00042 THPE

 

Høring - Forslag om ny forskrift om tilskudd til sysselsetting av sjøfolk og endringer i forskrifter som regulerer fartsområde.

 

Bakgrunn

Vi viser til vårt høringssvar den 26. oktober om tilskuddsordningen for sjøfolk og endringer i forskrifter om fartsområder. Dagens fremleggelse av Prop. 1 S Tillegg 1 inneholder et forslag til reduksjonen i tilskuddsordningen til sysselsetting av sjøfolk med ca. 70 millioner (jf. kap 909 Tiltak for sysselsetting av sjøfolk, Post 73). Samtidig er det varslet at ikrafttredelsen av det nye regelverket utsettes fra 1.1. til 1.3 2016.

Våre merknader

I vår høringsuttalelse uttalte vi:

”Fartsområdeutvalget la ikke frem et forslag om å fjerne taket i tilskuddordningen for offshore skipene generelt. Situasjonen i næringen er radikalt endret det siste året. Det over 60 offshore skip i opplag og det er ventet en ytterligere økning. Samtidig ser vi eksempler på at offshore rederier enten bytter fra NOR til andre flagg med dertil og/eller skifte av norske sjøfolk med utenlandske. Regjeringen har på sin side vært for passive. Som et umiddelbart tiltak for å demme opp for denne utviklingen mener Sjømannsorganisasjonene regjeringen bør fremme forslag om at taket i tilskuddsordningen for offshore segmentet fjernes.”

Sjømannsorganisasjonene i Norge har full forståelse for at regjeringen må foreta tiltak for å dekke inn merkostnadene den økte tilstrømmingen av asylsøkere innebærer. Men vi finner det beklagelig at frigitte midler pga. lavere aktivitet i petroleumsnæringen skal innebære en reduksjon i en ordning som har til formål å bidra til økt sysselsetting og sikring av norsk sjøbasert kompetanse, for på den måte å opprettholde kompetansen i det maritime klusteret.

En omdisponering av frigitte midler ved primært en fjerning av taket i offshore, eventuelt en heving av taket, ville kunne bidratt til å trygge norske sjøarbeidsplasser i offshore.

Når det gjelder den varslede utsettelsen av fristen til 1.3.2016, så legger vi til grunn at utsettelsen ikke bare gjelder tilskuddsordningen, men også endringene i fartsområdeforskriftene. Det var en klar forutsetning i utvalgets arbeid at man foretok en viss oppmykning i fartsområdene samtidig som tilskuddsordningene ble forbedret.

 

Med vennlig hilsen
Sjømannsorganisasjonenes Fellessekretariat
Terje Hernes Pettersen
Leder

Relaterte sider

alle_tre_ny_nsof

Høringssvar – Ny forskrift om refusjonsordning for sjøfolk og fartsområde for NIS

Sjømannsorganisasjonenes felles høringssvar om forskriftsendringer for tilskudd til sysselsetting av sjøfolk og orskriftsendringer som regulerer fartsområde

Dokumentbunke

Høring om endringer i NIS-fartsområde og i nettolønnsordningen

Nærings- og fiskeridepartementet la sent torsdag ut et høringsdokument med forslag til endringer i forskrifter om NIS-fartsområde og om nettolønnsordningen.

Relaterte filer

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
LO Favør HELP Maritim Logg Fiskernes egen portal AOF Web2Print ITF Seafarers