For bedre opplevelse av websiden vår, vennligst oppgrader din nettleser til nyere versjon enn Internet Explorer 8, eller bruk f.eks. Chrome.

Hjem > Aktuelt Aktuelle saker

80 % av verdens kyster har nasjonale seglingsrestriksjoner

25.09.2018

Regulering av skipsfart i eget hav er hovedregelen, noe som står i skarp kontrast til Norge. Den norske kysten er en av verdens minst regulerte.

Dette framgår av en rapport som det uavhengige forskningsinstituttet Seafarers’ Rights International (SRI) har gjort for den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF).

Rapporten er et tydelig oppgjør med den internasjonale myten om at reguleringer av skipsfart i nasjonale farvann, vanligvis kalt kabotasje, er et unntak. Tvert om viser det seg at kabotasje er hovedregelen.

91 av FNs medlemsstater har kabotasjelover for å beskytte sin egen skipsfart og sysselsetting for egne sjøfolk. Disse 91 landene utgjør 80 % av verdens kystlinjer. Dette er regler internasjonalt skipsfart fra både Norge og andre skipsfartsnasjoner må forholde seg til.

Denne rapporten er den første uavhengige studien gjort på regulering av skipsfart i eget farvann, såkalte kabotasjeregler siden 1992, og har gjennomgått og dokumentert lovverket i 140 stater.

 

Link til ITFs pressemelding

Link til SRIs pressemelding

Link til lesing av rapporten på nett

[Tilbake]