Rapporten påviser en klar sammenheng mellom dette piratfisket og fiskebåter med bekvemmelighetsflagg. Rapporten er produsert i samarbeid mellom WWF, Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) og Australias fiskeridepartement. Rapporten tar til orde for å innføre kraftige tiltak for å avskaffe piratfisket blant annet gjennom vedtak i FNs generalforsamling som er samlet i New York.
– Rapporten viser hvor omfattende og ødeleggende piratfisket er. Så mye som femten prosent av verdens store fiskefartøyer er registrert i land med bekvemmelighetsflagg, eller har ukjent flagg og register. Piratfisket er alvorlig miljøkriminalitet, sier Rasmus Hansson , generalsekretær i WWF.
I tillegg til å true verdens fiskebestander, står piratfisket for store miljøskader gjennom bifangst av fisk, havskilpadder, sjøfugl, hai og andre arter. Ødeleggelse av koraller, bunnsamfunn og andre habitater er en annen følge av dette fisket. Fiskefartøyer under bekvemmelighetsflagg er også kjent for dårlig sikkerhet og brudd på fundamentale rettigheter for mannskapene.
– Bekvemmelighetsflagg er et vanvittig system som tillater fiskebåteiere å kjøpe seg et flagg for en billig penge og operere ulovlig og uten reguleringer i internasjonalt farvann, sier Rasmus Hansson.
– Mens ansvarlige fiskerinasjoner bruker store ressurser på å forvalte fiskebestander og verdenshavene fornuftig, snylter piratene snylter på fiskeressursene og et fåtalls land penger på å selge billige flagg. Dette må det bli slutt på. Norge må være en pådriver i arbeidet for å fjerne piratene fra havene.
Rapporten viser at de største bekvemmelighetsflaggstatene for større fiskebåter er Belize, Honduras, Panama, St. Vincent og Grenadinene. I tillegg omhandler rapporten ti andre bekvemmelighetsland, blant disse land uten egen kyst som Bolivia. Disse landene har manglende eller fraværende reguleringer for fiske i internasjonalt farvann, og liten eller ingen kontroll og overvåking av fiskeriaktivitet.
Oppsiktsvekkende er det EU-land som topper listen over hvor eierinteressene i disse fiskebåtene er hjemmehørende, med Spania som hovedsynder med halvparten av den bekvemmelighets-flaggete EU-flåten.
Piratfiske i Barentshavet
Norske eierinteresser i bekvemmelighets fiskefartøyer blir ikke omhandlet i rapporten i særlig grad, men også norske selskaper deltar i det ulovlige fisket under bekvemmelighetsflagg, spesielt i Barentshavet. Denne aktiviteten blir forsøkt skjult gjennom stråselskaper, og det er et omfattende arbeid å nøste opp i reelle eierforhold. WWF og Fiskeridirektoratet har ved hjelp av ulike metoder anslått at det årlig fiskes over 100 000 tonn torsk ulovlig i Barentshavet. Dette tilsvarer 25 prosent av den totale torskekvoten og har en verdi på over én milliard kroner. Den ulovlig fiskete torsken lastes ofte om på åpent hav til store lasteskip som seiler under bekvemmelighetsflagg for å sendes til havner i Europa.
Les mer:
- WWFs internasjonale pressemelding om saken
- Rapporten ”The changing Nature of High Seas Fishing: How Flags of Convenience provide cover for illegal, unreported and unregulated (IUU) fishing”
- WWFs rapport om ulovlig fiske av torsk til en verdi av 1 milliard kroner i Barentshavet (august 2005)
..
Nærmere informasjon:
Rasmus Hansson , generalsekretær, WWF-Norge, tlf 90 68 63 13, e-post rhansson@wwf.no
Dag Nagoda , Barentshavkoordinator, WWF-Norge, tlf: 97 18 33 79, e-post dnagoda@wwf.no
Anne-Beth Skrede, havmiljørådgiver, WWF-Norge, tlf 90 74 76 98, e-post abskrede@wwf.no
Nils Kristian Pedersen, ITF-koordinator i Norge, tlf 90 14 84 87, e-post pedersen_nils@itf.org.uk
..