Nyheter og aktuelt

Siste nytt

 • Enighet med Kystrederiene i meklingen

  26.11.2020 Les mer

 • Konfliktuttak – mekling i hovedoppgjøret med Kystrederiene 2020

  24.11.2020 Les mer

 • LOfavør: Norges beste innboforsikring blir enda bedre

  23.11.2020 Les mer

 • Enighet i tariffoppgjøret for fiskeri 2020

  22.11.2020 Les mer

 • LOfavør leverer også din egen pensjonskonto

  19.11.2020 Les mer

Flere nyheter
Forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund.
– For to år siden brøt de NIS-loven, men det ble ikke sanksjonert. I sommer har de begått nye lovbrudd og brutt både NIS- og utlendingsloven, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund.

Hurtigrutens brudd på utlendingsloven må straffes

Skipsfart

Hurtigruten har brutt utlendingsloven sier politiet, men velger ikke å straffe lovbruddet. – Dette er både uholdbart og uakseptabelt, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund.

Aktiviteten til Hurtigruten i tilknytting til filming av «Mission Impossible» i Hellesylt i sommer har i følge statsråden vært brudd på NIS loven. Politiet har nå konkludert med at Hurtigruten brøt utlendingsloven, men de velger å ikke straffe lovbruddet.  Hurtigruten reagerte umiddelbart på fraværet av straff, og uttalte følgende til NRK; - «Dette viser at vår aktivitet hele tiden har vært godt innenfor norsk lov».

– Denne hårreisende uttalelsen viser for alvor hvorfor straff både er nødvendig, og påkrevd, sier Johnny Hansen. 

– For to år siden brøt de NIS-loven, men det ble ikke sanksjonert. I sommer har de begått nye lovbrudd og brutt både NIS- og utlendingsloven. Dersom myndighetene ikke reagerer kraftig på dette umiddelbart, er det ikke et spørsmål om hvis, men når Hurtigruten på nytt bryter norsk lov, påpeker Hansen. 

 Forbundsleder Hansen sier Sjømannsforbundet i sammen med Fellesforbundet derfor har besluttet å påklage mangelen på sanksjonering, og henleggelsen av denne saken fra politiets side.

Fakta og historikk:

«Fellesforbundet og Norsk Sjømannsforbund anmeldte Hurtigruten for å bruke ulovlig arbeidskraft på skipet Fritjof Nansen i forbindelse med innspillingen av den siste Mission Impossible filmen. Skipet lå ved norsk havn i en måned. Forbundene mente det var brudd på utlendingsloven å la et stort antall sjøfolk fra Asia jobbe uten arbeidstillatelse. Utlendingene selv var uskyldig i lovbruddet. Utlendingene var lønnet ned mot 29 kroner timen.

Politiet konkluderte med at Hurtigruten brød utlendingsloven, men besluttet å henlegge saken. Dette ble begrunnet dette med at «allmenne hensyn» ikke tilsa at påtale var nødvendig. Fellesforbundet og Norsk Sjømannsforbund har påklaget politiadvokatens avgjørelse til statsadvokaten. Forbundene reagerer kraftig på at politiet velger å ikke reagere på lovbruddet. I klagen forklarer forbundene bl.a. at bruk av billig utenlandsk arbeidskraft uten arbeidstillatelse setter norske arbeidsplasser i fare, og peker også på at Hurtigruten hadde flere hundre permitterte som ble forbigått ved at billig utenlandsk arbeidskraft ulovlig ble benyttet.  Forbundene viser også til at andre rederier som har gjort det samme som Hurtigruten tidligere har fått kraftige reaksjoner fra politiet og at prinsippet om likebehandling tilsier at også Hurtigrutens lovbrudd må straffes overfor selskapet. Det blir nå opp til statsadvokaten å avgjøre om lovbruddet påtales»

Relaterte sider

Paragraf på forbundsbølge - transperent

Anmeldelse av Hurtigruten til Møre og Romsdal politidistrikt september 2020

Vedlagt anmeldelsen av Hurtigruten til Møre og Romsdal politidistrikt september 2020 for brudd på NIS-loven

Siste nytt

 • Enighet med Kystrederiene i meklingen

  26.11.2020 Les mer

 • Konfliktuttak – mekling i hovedoppgjøret med Kystrederiene 2020

  24.11.2020 Les mer

 • LOfavør: Norges beste innboforsikring blir enda bedre

  23.11.2020 Les mer

 • Enighet i tariffoppgjøret for fiskeri 2020

  22.11.2020 Les mer

 • LOfavør leverer også din egen pensjonskonto

  19.11.2020 Les mer

Flere nyheter
LO Favør HELP Maritim Logg Fiskernes egen portal AOF LabourStart ITF Seafarers