Nyheter og aktuelt

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
NR og NSF
Norsk Sjømannsforbund og Norges Rederiforbund

Hvordan forholde seg til utenriks-meklingen

Skipsfart

Her finner du den viktigste informasjonen om hvordan du forholder deg til meklingen i mellomoppgjøret for utenriksoverenskomstene mellom Norsk Sjømannsforbund og Norges Rederiforbund 8. desember, og om hva som skjer dersom meklingen blir brutt og det blir streik.

Informasjonen kan også lastes ned som PDF-fil for oppslag om bord. Dette er også sendt de tillitsvalgte i rederiene dekket av utenriksoverenskomstene, så du kan også få informasjonen av dine tillitsvalgte i rederiet:

INFORMASJON VEDRØRENDE MELLOMOPPGJØRET

Den 29. oktober var det forhandlinger mellomoppgjøret - utenriks mellom Norges Rederiforbund (NR) på den ene siden og Norsk Sjømannsforbund (NSF) på den andre.

Kravet fra NSF var et generelt tillegg. Tilbudet fra NR var kr 0. NSF tok brudd og sa deretter opp avtalene dagen etter i henhold til overenskomstene.

BRUDD I FORHANDLING
Et brudd i forhandlingene følges alltid av en plassoppsigelse. En plassoppsigelse er en kollektiv oppsigelse av fagforeningsmedlemmenes tariffavtaler og er et varsel om at de ansatte er villige til å gå til streik fra en gitt dato, men tidligst fra tariffavtalens utløp. For utenriks gjelder dette for følgende avtaler:

  1. FORPLEININGSSJEF, ELEKTRIKER, FORPLEININGSPERSONALE OG DEKKS- OG MASKINBESETNING PÅ NOR-REGISTRERTE BØYELASTESKIP
  2. FORPLEININGSSJEF, ELEKTRIKER, FORPLEININGSPERSONALE OG DEKKS- OG MASKINBESETNING PÅ NOR-REGISTRERTE SKIP I VIRKSOMHET SOM KABELLEGGINGSSKIP
  3. BESETNING PÅ OFFSHORE SERVICEFARTØYER (FORSYNINGSSKIP, HJELPEFARTØYER ETC.)
  4. LØNNS- OG ARBEIDSVILKÅR FOR ANSATTE PÅ NOR-REGISTRERTE FERGER I NORD- OG ØSTERSJØFART

En plassoppsigelse er en formalitet, men samtidig en ”trussel” ovenfor arbeidsgiver om at visse krav må på plass for å unngå konflikt (streik). Plassoppsigelse må meldes senest 14 dager før en eventuell konflikt kan starte, jfr. Arbeidstvistloven bestemmelser om meklingsfrister. NSF sendte varsel om plassoppsigelse 30. oktober.

Den 2. november sendte Riksmeklingsmannen forbud mot arbeidsstans inntil mekling etter kap. 3 i lov om arbeidstvister er avsluttet. Mekling er berammet til 8. desember.

ENIGHET ELLER KONFLIKT
Under mekling vil riksmeklingsmannen vanligvis legge fram en skisse for partene med forslag til løsning, men dette forutsetter at meklingsmannen finner grunnlag for det. Ellers kan partene selv komme frem til en løsning uten meklingsmannens bidrag. Dersom ingen av delene skjer, dvs. at meklingsmannen ikke finner grunn til å legge frem en skisse eller at partene ikke klare å enes alene, vil det som oftest bety at man går mot en arbeidskonflikt. I henhold til de fristene NSF har satt, så vil dette kunne bety at man er i konflikt f.o.m. kl 0000 natt til 9. desember. Det vil da bli en plassfratredelse i motsetning til en plassoppsigelse.

STØNAD UNDER ARBEIDSSTANS
Dersom ovennevnte skjer, vil medlemmene i NSF som er omfattet plassfratredelsen motta et streikebidrag som er fastsatt av forbundsstyret på kr 750 pr. streikedag + kr 750 pr dag for manglende opparbeidelse av fridag. Stønaden utbetales fra og med konfliktens 1. dag og er ikke skattepliktig i henhold til skatteloven. Ved utbetaling av stønad må medlemskapet være ajourført og uten kontingentrestanse på mer enn en måned.

De som ikke er medlem i NSF har ikke krav på og vil ikke motta stønad fra NSF. Det ytes heller ikke offentlig støtte da man kun har krav på dagpenger dersom lønns- og arbeidsvilkår ikke må antas å bli påvirket av utfallet av tvisten, dvs. de ikke vil få økning/bedring av sine lønns- og arbeidsvilkår.

AVSLUTNING AV EN STREIK
Streik avsluttes enten ved at en av partene godtar krav/tilbud fra den andre eller at den avsluttes med tvungen lønnsnemd.

Relaterte filer

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
LO Favør HELP Maritim Logg Fiskernes egen portal AOF Web2Print ITF Seafarers