Nyheter og aktuelt

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
RLF_og_NSF
Rederienes Landsforening og Norsk Sjømannsforbund

Regler for varsel om konfliktpermisjon

Skipsfart

I etterkant av offisersorganisasjonenes innenriksstreik i 2006 ble det klart at reglene i Hovedavtalen mellom LO-NHO om permittering på grunn av arbeidskonflikt (dvs. streik eller lockout) kunne forståes litt annerledes enn opprinnelig tenkt i forhold til skip og fartøyer som arbeidsplass. Derfor gikk Norsk Sjømannsforbund (NSF) og Rederienes Landsforening (RLF) i NHO sammen om å presisere reglene. Medlemmer som kan bli rammet av permisjon bør merke seg dette om det brygger opp til streik i årets LO/NHO-oppgjør.

Reglene tar utgangspunkt i Hovedavtalens § 8–4 nr. 1:
Varslet gis skriftlig til den enkelte arbeidstaker med mindre de lokale partene blir enige om annet.

Det viktige for deg som medlem er at du skal få en personlig melding. Dette kan løses lokalt på forskjellige måter, for eksempel til og med som epost eller SMS, men bare om de lokale tillitsvalgte er enige med rederiet.

Protokollteksten i sin helhet:


I forbindelse med at det ble brudd i RLFs tarifforhandlinger med Norsk Sjøoffisersforbund og det norske maskinistforbund ved tariffrevisjonen i 2006 sendte RLF i Arbeidsgiversirkulære nr. 11 av 27. april en orientering til medlemsrederiene om hvilke regler som skal følges i forbindelse med varsel om permittering ved konflikt i egen bedrift.

Norsk Sjømannsforbund hadde ingen innvendinger til det som var anført i sirkulæret.

I et rederi, hvor det var gitt varsel ved oppslag om bord, oppstod det tvist om hvorvidt det var gitt betinget permitteringsvarsel i samsvar med Hovedavtalen bestemmelser. Etter at streiken hadde inntrådt hevdet den hovedtillitsvalgte for NSF at rederiet ikke hadde varslet permitteringene i samsvar med hovedavtalens § 8–4 fordi det ikke var avtalt at permitteringen kunne varsles med oppslag om bord.

Tvisten ble løst mellom de sentrale parter 20. oktober 2006 og i protokollen forpliktet RLF og NSF under henvisning til Hovedavtalens § 8–4 nr. 2, annen setning seg til å avtale hva som er en hensiktsmessig form for varsel for de som er midlertidig fraværende.

Problemet som kan oppstå ved att permitteringen varsles ved oppslag om bord er at det ikke når alle dem som er hjemme på fridager og ferie. Rederiet bør derfor gjennom avtale med de tillitsvalgte sørge for at den enkelte f& aring;r varsel på en slik måte som anses hensiktsmessig, enten ved brev, E-post, SMS eller på annen dokumenterbar måte sørger for en forsvarlig varsling.

RLF vil i sitt standardsirkulære om permittering innarbeide følgende nye avsnitt om permitteringsvarselet form og innhold:

I henhold til Hovedavtalens § 8–4 nr. i skal varslet om betinget permittering gis skriftlig til den enkelte arbeidstaker med mindre de lokale parter blir enige om annet. Bestemmelsen gir også anledning til å avtale at det skal skje ved oppslag om bord. Imidlertid vil en slik fremgangsmøte i mange tilfeller føre til at varselet ikke når dem som ikke er om bord på flere dager som følge av avvikling av fridager og ferie. For at den enkelte skal få varslet på en tilfredsstillende måte, kan det i stedet for skriftlig varsel, inngås avtale med de tillitsvalgte om at varselet for eksempel kan sendes med e-post eller SMS.

Representanten fra NSF sa seg tilfreds med denne løsning.


Vær derfor oppmerksom på at du skal varsles klart og utvetydig etter regler fastsatt etter enighet mellom dine tillitsvalgte og rederiledelsen. 

Dersom det blir konflikt vil medlemmer av Norsk Sjømannsforbund normalt få utbetalt streikebidrag som skal dekke deler av eller hele det økonomiske tapet en konflikt eventuelt gir dem. Vi ber derfor alle forsikre seg om at de har medlemskapet i orden god tid før en eventuell streik.

Spesielt interesserte kan laste ned protokollen om permitteringsvarsel som pdf-fil.

Siste nytt

  • Innenriksforhandlingene 2024 med NHO Sjøfart til mekling

    26.04.2024 Les mer

  • Oppsiktsvekkende at sjøfolk ikke nevnes i krigsplaner

    19.04.2024 Les mer

  • Vårvervekonkuranse 2024!

    10.04.2024 Les mer

  • Gratulerer til Knut Arild Hareide som ny sjef i Rederiforbudet

    22.03.2024 Les mer

  • Vinner av premie for elevmedlem-tilbakemelding 2024 ble Jens Frøiland, Torghatten nord

    06.03.2024 Les mer

Flere nyheter
LO Favør HELP Maritim Logg Fiskernes egen portal AOF Web2Print ITF Seafarers