Til tross for at det er vanskelige tider i næringen hvor hvitfisksektoren sliter med historisk lave priser på torsk, og pelagisk har lavere kvoter og priser, mener områdeansvarlig fiskeri Ann Jorunn Olsen i Norsk Sjømannsforbund at det er grunn til å være fornøyd med resultatet av årets forhandlinger.
–Tatt i betraktning den situasjonen næringen er i, er det så mye vi kunne forvente å få, oppsummerer Olsen.
Her er forhandlingsresultatet med Ann Jorunn Olsens kommentar til hvert punkt:
1. Hyrer og faste satser økes med ett generelt tillegg på 2 %
Kommentar: Økonomisk økning med tilbakevirkende kraft til 1.april.
2. I §4, pkt. 2 a Driftsutgifter tilføyes punkt 7.
Losseutgifter tilføyes følgende tekst:
«unntatt hvor mottaket tilbyr fri lossing.»
Endringen er motivert i et ønske om å motvirke til at kostnader som etter praksis påligger landindustrien overføres til skade for rederi og mannskap. Tariffpartene følger utviklingen på dette området.
Kommentar: Forklaring følger av teksten ovenfor.
3. Stillingen melmann tas inn i tariffens §22 i lønnsklasse 11 på like vilkår som produksjonsformann, under følgende forutsetninger:
• Det foretas reelle drøftelser om behov i henhold til §3a.
• Det gis åpning for å etablere 1 stilling pr. skift (maks 2 pr. fartøy)
• Ansatt- /e i denne stilling må påregne å arbeide på linje med det øvrige fiskere ombord gjør i perioder uten mel-produksjon.
4. I §26 b økes satsen til kr 210 pr.time
Kommentar: Økonomisk økning med tilbakevirkende kraft til 1.april.
5. Overtidsbestemmelsen i §26b endres til å lyde:
«Dersom mannskap utfører arbeid som faller utenfor arbeidsplikten
(f.eks. verkstedsarbeid) betales de med kr 210.- pr time inkl. feriepenger. Arbeid av denne art utover 8 timer pr. dag fra mandag t.o.m. lørdag betales ett tillegg på 50%. For arbeid på søndag og helligdager betales et tillegg på 100% fra første time.
Bestemmelsen om 50% og 100% tillegg gjelder ikke for arbeid med lossing.
Kommentar: Endring av overtidsbestemmelsen som gir 100% overtid fra første time på søndagene.
6. Mannskap som av rederiet pålegges kurs på friturene som ikke er regulert i §13 f og g, godtgjøres i h.t bestemmelsene i §26b med inntil 8 timer pr. dag. Kurs som ligger til ankomstdag- / avreisedag kommer ikke inn under denne bestemmelsen.
Kommentar: Endringen fremgår av teksten ovenfor.
7. Bestmann/styrmann/øvrige gis en økning i hyre slik at de likestilles med produksjonsformann 1.
Kommentar: Økonomisk økning med tilbakevirkende kraft til 1.april
8. Det tas inn en presisering av hvilken fangstverdi det kan foretas reduksjon i når det gjelder strukturtrekk. Det presiseres at endringene ikke er ment å medføre endring av hvilke fiskeslag som er omfattet av strukturtrekket.
Uthevet tekst tilføyes det refererte punkt nedenunder og tas inn i de respektive bestemmelsene i §21, §22 og §23:
«For fartøy som har økt kvotegrunnlag utover en kvotefaktor (torsk)på 1,4 justeres mannskapsandelen lineært til en reduksjon på 9,5% ved en kvotefaktor på 3,0.
Det presiseres at det er utelukkende i kvoter som er tilført fartøyet på permanent basis, enten som grunnkvote eller gjennom bruk av strukturkvotebestemmelsene for havfiskeflåten, det kan foretas reduksjon i.»
Kommentar: Dette er en presisering av tariffavtalens bestemmelse som følge av at det har vært utøvd ulik praksis for trekk av strukturtrekk i flåten. Hensikten er i opplysningsøyemed å gjøre oppmerksom på hva som hjemler for trekk og ikke.
9. I §12 d endres til følgende tekst:
«For å avverge misforståelser understrekes det at rederi og mannskap er forpliktet til å følge de vilkår som følger av denne tariff»
Nytt avsnitt tas inn:
«I spesielle situasjoner / tilfeller kan det likevel være formålstjenlig å inngå lokale særavtaler på andre vilkår enn det som følger av tariff.
Slike lokale særavtaler må for å være gyldige godkjennes av tariffpartene før de iverksettes. Tariffpartenes godkjennelse er et absolutt vilkår for gyldighet av slik lokal avtale.»
Kommentar: Endringen gir åpning for at det kan etableres lokale særavtaler avtaler under forutsetningene som fremgår i det nye avsnittet.
10. Endringer i §28 Fagbrev/Lærlinger og halvlottinger,
Andre avsnitt erstattes med følgende tekst:
Lærlinger under fagbrevs-utdanning skal ha en dreiende hyre på kr 13 000 pr. måned første praksis år. Andre praksisår skal lærlingen avlønnes med en dreiende hyre på kr 18.000 pr. måned. Avlønningen av lærlinger tas inn som en fellesutgift og disse stillingene inngår ikke i totalbemanningen.
Bestemmelsen gjøres gjeldene for inngåelse av nye lærlingekontrakter med virkning fra 01.08.2013. Eksisterende kontrakter løper i henhold til vilkårene disse er avtalt på.
Kommentar: Endringen medfører at lærlinger avlønnes med hyre 12 måneder i året begge årene de tjenestegjør, mot dagens ordning med sjøhyre 1. år og halv lott 2.år.
Lærlingene utgår av totalbemanningen i forhold til lottavgrening.
Dette likestiller alle lærlinger, uavhengig av fartøytype.
11. § 4 pkt.2 a Mannskapsutgifter tilføyes ett nytt punkt 5:
«Hyre til lærlinger under fagbrevutdanning»
Kommentar: Ny felleskostnad